Международен фестивал за поп и рок музика – хайде с нас!

Международен фестивал за поп и рок музика

фестивал за поп и рок музика
Фестивал за поп и рок музика

Фестивал за поп и рок музика

Ако живеете в София, или в друг от по-големите ни градове, сигурно все някога ви се е случвало някой познат от по-малко градче да изпъшка почти драматично пред вас: „Ееех, добре сте си вие там, богат избор на културни събития, имате си театри, кина, музеи, концертни зали, изложби…“. Чудила съм се тези хора дали наистина си мислят, че не излизаме от театрални, концертни, кино зали или галерии.

Няма да се правя на културтрегер, ще си призная – да, имаме избор, но аз, а познавам и мнозина като мен, посещаваме културни събития далеч не толкова често, колкото би могло. Имаме толкова голяма свобода на избор измежду културни събития, че понякога не съумяваме или не се сещаме да се възползваме.

Инерцията е едно от най-трудните за преодоляване неща. Утъпканите пътища обичайно ни водят от работата до дома с кратки отклонения за пазар, някоя разходка набързо и хайде – с умората направо вкъщи, да подкарваме поредната смяна. И докато душата не издаде тихичък стон от глад за нещо вълнуващо и развличащо – май рядко се сещаме да си доставим емоция и наслада с някоя театрална постановка, концерт, изложба или филм в киносалон.

И все пак, все пак, отдавна отминаха времената, в които посещенията на културни събития минаваха за нещо екзотично. Все повече осъзнаваме нуждата от по-чест досег с изкуство, без което животът и съществуването ни са немислими. За средноинтелигентните хора това не е просто посещение на театрална постановка, концерт или изложба, това е истинско излизане извън тесните рамки на битуването и потапяне в света на нещо красиво, стойностно и естетично.

Така, получи се твърде дълъг предговор за нещо, което искам да ви разкажа и поканя да посетите и вие.

Трябва да е било преди десетина години, когато в сутрешен блок по някоя от телевизиите попаднах на репортаж за хора в будна кома. Чисто по човешки ми се сви сърцето, добих онова усещане за безсилие, в каквото вероятно близките на тези хора живеят години наред. Само че тяхното е умножено по безброй. Недоумявах как така няма възможност да им се помогне у нас. Изпълних се със смесени чувства – гняв, неразбиране, обида, и разбира се надежда – никога да не се случва с мои близки. Не мина много време и пак от медиите разбрах, че е започнала благотворителна кампания в подкрепа на тези хора и техните семейства.

Е, казвам ви… обичам такива моменти! Когато осъзнаваш, че човешката енергия, доброта и желание могат да бъдат мощен двигател на промените! Въпреки липсата на регламенти, въпреки липсата на средства, въпреки всичко!

Тогава, спомням си, че си запазих дарителския номер за SMS-и и изпращах всеки път, когато се сетя. Аз съм известна сред близките си като противник на криворазбраната благотворителност. Не, защото съм лош или безчувствен човек, а защото обичам трайните решения. Решения на парче не са ми по вкуса. Но нещо ме подтикваше да пращам SMS след SMS. Не след дълго се оказа, че е имало защо. От единична подкрепа за отделни случаи, благотворителната кампания се прероди в нещо далеч по-смислено – изграждане на клиника за рехабилитация на хора в будна кома. А културното събитие около тази кампания „порасна“ от благотворителен концерт в Международен фестивал за поп и рок музика, като кампанията „Нека бъдем по-добри“ продължава и до днес.

Да се върнем за малко в началото.

Така се случи, че животът ме срещна с хората в основата на тази кампания. Изцяло на доброволни начала за първия благотворителен концерт откликваха известни български изпълнители, автори на песни, хореографи, танцьори, мимове, притежатели на озвучителна техника, сцена, осветление. Заразителен ентусиазъм! От хора за хора. Най-ценното у човеците.

Днес, години по-късно, това събитие си прокара път и намери място в Културния календар на столицата, а интересът към него се увеличава ежегодно – вече като Международен фестивал за поп и рок музика в подкрепа на националната кампания „Нека бъдем по-добри“. Подготвян професионално и отговорно, както отива на такова мащабно събитие. Ключов момент във Фестивала за поп и рок музика е Конкурса за нова българска поп и рок песен, където, гарантирам ви, борбата за Голямата награда е епична. Този конкурс даде сцена за професионалните изяви и израстване на начинаещи, или наложени вече изпълнители и автори на песни.

Осмото издание на Международния фестивал за поп и рок музика – „София 2018” ще се състои на 18 септември, от 19:00 в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Повече информация за събитието може да намерите на sofiasong.bg и dmsbg.com / Билети на касите на НДК или мрежата на Eventim

фестивал за поп и рок музика

Международен фестивал за поп и рок музика - София 2018

В ревюто към категорията в nasmetka.info обещахме, че ще споделяме с вас всяко културно събитие, за което сме сигурни, че си струва да посетите. Ето, като човек, присъствал на няколко от изданията на този Международен фестивал за поп и рок музика ви каня – хайде с нас от 19 ч. в зала 1 на НДК на 18 септември 2018 г.! Да се насладим заедно на нова родна поп и рок музика, на млади певци и познати любимци, на крайния ефект от събитието – радостта в очите на хората, излизащи от залата след концерта!

Защото от личен опит знам – случим ли на стойностно културно събитие си тръгваме оттам с други очи. Не само за изкуството, а въобще за живота и неговото възприемане и интерпретиране.

Хайде с нас, ще се видим на фестивала!

вече планирала вечерта си на 18.09.,
A.

Сподели, не бъди егоист
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *