Бет Харт – ненадминатата звезда

„Тя е Тина Търнър. Тя е Джанис Джоплин. Тя е голямата работа!“

Как мислите, дали има много певици, описани така и то точно от истинска легенда в блуса – китаристът Джо Бонамаса. Джо, който избра точно Бет Харт, за да издадат три общи албума, последният от който – „Black Coffee”, излезе през януари 2018 г.

Бет Харт

Тъкмо тази изумителна певица с дрезгав глас, запленила Бонамаса, ще изнесе първия си концерт у нас на 4 декември в зала 1 на НДК от 20 ч. Дано сте успели да се сдобиете с билети при този огромен интерес.

Ненандминатата Бет Харт

Ще си призная доброволно – аз съм особено пристрастна към блуса като музикален жанр и към Бет Харт в частност. Въртяла съм нейни клипове по цели нощи като омагьосана, ненаситна за специфичиня й глас, преоткриваща я във всяка следваща песен. Разбира се, че съм ровила в интернет да прочета повече за живота и творчеството й. Сигурно някак интуитивно съм усещала, че такава певица няма как да е имала лек и безгрижен живот, защото когато понаучих някои факти за живота й никак не се изненадах. Нали се сещате – онова особено чувство, че неясно откъде го знаеш, просто не знаеш детайлите.

Трудно ми е да преценя с каква известност се ползва тя сред любителите на музиката у нас, тъкмо реша, че малцина са я слушали (и неизменно харесали) и се окаже, че почти няма човек, който да не я е слушал. Затова условно ще го кажа така – името на Бет Харт може да не е особено популярното у нас, но за световната музикална сцена тя безспорно е явление. Музикалния ѝ диапазон може да порази всеки меломан. Блус, рок, джаз, R&B, до соул и госпъл – за Бет Харт няма ограничения. Освен изключителна певица, тя е и талантлив композитор и текстописец. Самороден талант, който не разчита на компютърна обработка на звука и гласа, нито на музикалните ефекти. Вади всяка запленяваща нота и дума от дълбините на душата.

Харизматичната Бет Харт е родена в Лос Анджелис през 1972 г. Първата крачка в музиката прави едва на 4 годинки, когато една нощ чува по радиото Лунната соната на Бетовен. Става от леглото, сяда на пианото и започва да я свири. Разказва със смях и болка за семейството си, защото години по-късно любящото й семейство се разпада. „Баща ми ме изостави по ужасен начин, а най-лошото беше, че реши да е в живота на братята и сестрите ми, но отказваше да бъде в моя.“ Бет Харт посвещава песента Better Than Home на баща си с думите: „Обичам те повече, отколкото можеш да си представиш“. Когато Бет е на 20 години една от сестрите ѝ умира от СПИН. Късмет е за всички нас, че нещастните епизоди в живота й не са я пречупили, а са я изградили като човек и музикант.

Цялият живот на Бет прилича на тъжен блус и си струва слушането на всяка нота, но преди да ни го изпее в Зала 1 на НДК на 4.12.2018 г., ще ви разкажа няколко епизода от него.

Хубавите и драматични моменти се преплитат в живота й. Несравнимият й талант за малко е можел да бъде покосен от пристрастеността й към наркотиците, имала е наистина трудни времена, с усещането, че смъртта диша в гърба й.

Музикалния си стил и вкус Бет Харт е формирала от различни музиканти. Тя се повлиява от Ета Джемс, Били Холидей, Ела Фицджералд, Джеймс Тейлър и Рики Лий Джоунс. Признава, че е запленена от гласовете на Робърт Плант и Крис Корнел.

Бет твърди, че истинският поет се е събудил в нея само за албума „Screamin’ For My Supper“, издаден през 1999. Това е нейната втора студийна работа. Но по същото време наркотиците отново завладяват живота й. Мениджърът на турнетата й от звукозаписната компания се намесва и не позволява най-страшното да се случи. Той я изпраща в клиника, втора, трета… Бет преминава пет клиники, в които се опитва да се измъкне от лудостта с наркотиците. Лекарите твърдят, че е на ръба между живота и смъртта…

Бет се омъжва и сякаш това й носи спасението. Тя успява да преодолее зависимостта си от наркотиците с помощта на близките си. Започва работа по новия си албум „Leave The Light On“, който излиза през 2003 година. Той бележи нов етап в кариерата й.

Въпреки всички ужаси, през които минава, тя успява да се справи с тях и да продължи с музиката си. Все така неизменно завладява публиката си с откровените и лични текстове, зашеметяващия с меден оттенък глас и невероятно сценично изпълнение. През 2005 г. издава албума си на живо в Амстердам, „Live At Paradiso“. През 2008 година албумът й „37 Days” става хитов и извежда Бет Харт на върховите позиции на музикалните класации. През 2010 излиза лиричния й албум „My California“, който изненадва с нежност и чувствителност. Следват трите ѝ албума с Джо Бонамаса, последният от които излиза на пазара в началото на 2018 година. Двамата изпълняват зашеметяващ списък с блус парчета, които с неговата китара и нейния глас звучат в синхрон, достоен за върховете на класации и високи награди.

За феновете на блуса Бет Харт е най-страхотната блус певица на света. Интересното е, че същото биха казали и феновете на джаза, попа, рока и фюжъна.

Нейният първи концерт у нас на 4 декември в зала 1 на НДК ще зарадва всички тях.

Купи билети от eventim.bg / други удоволствия

Разказала с нескрито пристрастие за вас,
А.

Сподели, не бъди егоист
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *